Allt du behöver veta om Rosacea.

Allt du behöver veta om Rosacea

Vad är Rosacea?

Rosacea är en hudsjukdom som orsakar rodnad och texturförändringar i ansiktet. Symptom kan inkludera fläckig, röd hud, knölar, pustler, brännande känsla, smärta och obehag. I de värsta fallen kan det leda till svullnad. Rosacea är ganska vanligt – ungefär 1 av 10 vuxna kan ha någon form av rosacea. Den är vanligast hos kvinnor mellan 30-50 års ålder.

Olika typer av Rosacea

Visste du att det finns fyra olika typer av rosacea? Här är en snabb översikt:

 1. Erytematotelangiektatisk Rosacea Denna typ är den mildaste och vanligaste formen av rosacea, med symptom som huvudsakligen består av rodnad i huden. Den är ofta mild men kan, om man inte tar hand om huden, förvärras.

 2. Papulopustulär Rosacea Denna typ orsakar svullnad, rodnad och utslag i ansiktet, ofta på hakan, kinderna, pannan, hårbotten, nacken och bröstet.

 3. Fymatös Rosacea Denna form av rosacea är ovanligare och får huden att bli ärrig, tjockare och missfärgad, vilket gör den svullen och ojämn. Den drabbar oftast näsan och är vanligare hos män än kvinnor.

 4. Ockulär Rosacea Den här typen påverkar ögonen, vilket gör dem blodsprängda eller får dem att vattnas utan uppenbar anledning. De kan också bränna och bli irriterade.

Möjliga orsaker till Rosacea

Tyvärr är den exakta orsaken till rosacea inte känd. Här är några teorier som finns:

 • Demodex-kvalster: Människor med rosacea har ofta fler av dessa hudlevande kvalster.
 • Bakterier: Vissa bakterier, inklusive Bacillus oleronius och H. pylori, har kopplats till rosacea.
 • Genetik: Rosacea verkar ofta vara ärftligt.
 • Kost: Vissa livsmedel kan utlösa rosacea-symptom hos vissa människor.

Triggers att undvika vid Rosacea

För personer med rosacea är det viktigt att identifiera och undvika triggers som kan förvärra symptomen. Här är några vanliga triggers:

 • Kryddstark mat: Het mat kan utlösa rodnad och obehag.
 • Alkohol: Särskilt rödvin kan förvärra symptomen.
 • Extrema temperaturer: Både kyla och värme, inklusive varma drycker och bad, kan utlösa flare-ups.
 • Stress: Emotionell stress kan också påverka rosacea negativt.
 • Sol: Solens UV-strålar kan förvärra symptomen, så använd alltid solskydd.

Vad ska du göra om du tror att du har Rosacea?

Först och främst, gå och få en diagnos av en läkare. Det är bra att vara säker på att du har rosacea innan du börjar behandla den.

Behandlingar och produkter för Rosacea på Salong VIVO

På Salong VIVO erbjuds skräddarsydda ansiktsbehandlingar som kan hjälpa dig att hantera rosacea. En av de populäraste behandlingar är oxygen behandlingen från Circadia, som passar alla hudtyper, även rosacea hud. Behandlingen eliminerar dåliga bakterier och ger klarhet till huden.

Salong VIVO erbjuder även ett urval av högkvalitativa hudvårdsprodukter som är särskilt anpassade för känslig hud med rosacea. En auktoriserad hudterapeut rekommenderar rätt behandlingar och produkter som passar just dina behov.

Här är en bild på en kund med rosacea som precis har gjort en Oxygen behandling. Stor skillnad direkt på huden.
Behandlingen går även att göra som en kur 3-4 gånger 1 gång i veckan.

Kom ihåg att rosacea är vanligt och att det finns många som kämpar med samma sak. Genom att ta hand om din hud och använda rätt produkter och behandlingar kan du förbättra dina symptom.

Kontakta Salong VIVO för att boka din tid och börja resan mot en lugnare och friskare hud! Ser fram emot att hjälpa dig att få den bästa möjliga vården för din hud.

Retour au blog