Fysikaliskt eller kemiskt solskydd

Fysikaliskt vs kemiskt solskydd

Nu har våren kommit och solen har äntligen börjat titta fram! Solen är viktig för vår hälsa då den bidrar till produktionen av D-vitamin. Många upplever att deras hud blir bättre av solen, och en anledning är produktionen av D-vitamin, vilket är viktigt för vår och vår huds välmående. Det är dock viktigt att komma ihåg att skydda vår hud för att undvika solbränna.

Idag ska jag skriva om något som många kanske inte känner till. Det finns olika typer av solskydd att välja mellan, nämligen fysikaliska (även känt som mineraliska) solskydd och kemiska solskydd.

Vad är Fysikaliskt och Kemiskt Solskydd?

Fysikaliskt solskydd, även känt som mineraliskt solskydd, använder mineraler som zinkoxid eller titandioxid för att reflektera solens strålar bort från huden. Dessa solskydd fungerar som en sköld och blockerar solens UV-strålar från att tränga in i huden.

Fördelar med ett fysikaliskt solskydd är att det ger omedelbar skydd vid applicering. Det innehåller naturliga mineraler, vilket är fördelaktigt för de som föredrar så naturliga produkter som möjligt. Det är även bra för känslig hud eftersom det inte tränger in i huden som kemiskt solskydd. En nackdel med fysikaliskt solskydd kan vara dess något tjockare konsistens, vilket kan göra det lite svårare att applicera eftersom det lägger sig som ett skydd på huden. Det är också viktigt att återapplicera eftersom det inte är lika vattenresistent som kemiskt solskydd.

Kemiskt solskydd innehåller kemikalier som absorberar solens strålar och omvandlar dem till värme, vilket sedan avges från huden. Dessa kemikalier inkluderar vanligtvis ämnen som oxybenzon, avobenzone och octisalate.

En fördel med kemiskt solskydd är att det är tunnare och smälter snabbare in i huden, vilket en del föredrar. Det är också mer vattenresistent än fysikaliskt solskydd. Nackdelarna är att det tar cirka 20 minuter innan solskyddet blir fullt aktivt på huden och att kemikalierna i solskyddet kan vara skadliga för miljön och korallreven.

Påverkan på Korallreven

En viktig aspekt att tänka på när man väljer solskydd är dess påverkan på korallreven. Studier har visat att vissa kemikalier i solskyddsprodukter, särskilt oxybenzon, kan vara skadliga för korallreven och andra marina livsformer. När dessa kemikalier tvättas av från våra kroppar när vi simmar eller dyker kan de hamna i havet och orsaka korallblekning, vilket är mycket farligt för fiskar och andra havslevande djur. Det utgör en allvarlig hotbild mot hela havsekosystemet.

Fysikaliska solskydd anses vara mer korallvänliga eftersom de inte innehåller dessa skadliga kemikalier. Genom att välja ett fysikaliskt solskydd kan vi alla bidra till att skydda och bevara våra vackra korallrev för framtida generationer att njuta av.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det viktigt att välja rätt solskydd för att skydda vår hud mot skadliga UV-strålar samtidigt som vi tar hänsyn till miljön. Fysikaliskt solskydd, som använder mineraler för att reflektera solens strålar, erbjuder omedelbart skydd och är skonsamt mot känslig hud. Kemiskt solskydd kan vara mer lättapplicerat men kan innehålla ämnen som är skadliga för miljön.

Personligen föredrar jag fysikaliskt solskydd och jag har flera alternativ till försäljning.

Tillbaka till blogg